Jednym z głównych celów towarzyszących wdrażaniu Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji w Polsce jest opisywanie już istniejących kwalifikacji rynkowych, tworzenie nowych i włączanie ich do systemu kwalifikacji. Założenie jest proste – wzrost liczby osób, które chcą rozwijać swoje umiejętności i formalnie je potwierdzać przełoży się na poprawę sytuacji na rynku pracy. Dlatego tak ważny, dla rozwoju całego kraju, jest stały przyrost kwalifikacji rynkowych funkcjonujących w ramach ZSK.
Kwartalnik ZSK – źródło informacji o systemie. Pobierz nowy numer!
Pod koniec 2020 roku przekroczyliśmy barierę 100 kwalifikacji rynkowych włączonych do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji. To bardzo dobra informacja dla uczniów, pracodawców, organizacji branżowych, ale przede wszystkim dla polskich pracowników. I to zarówno tych, którzy są zatrudnieni w naszym kraju, jak i planujących karierę zawodową na terenie Unii Europejskiej.
Warto odnotować, że liczba kwalifikacji rynkowych włączanych do systemu jest nadal wysoka. W 2021 roku do ZSK trafiły kwalifikacje z perspektywicznych branż. Jedna z takich kwalifikacji dotyczy nauczania zdalnego. Umiejętności z nią związane są kluczowe w obecnych czasach. Z uwagi na pandemię COVID-19 wiele kursów, szkoleń oraz konferencji odbywa się online. Dlatego minister edukacji i nauki włączył do systemu kwalifikację rynkową „Nauczanie z wykorzystaniem narzędzi do nauczania zdalnego”.
Komunikacja i firma
Do ZSK trafiły również kwalifikacje włączone przez ministra rozwoju, pracy i technologii. Pierwsza z nich to „Koordynowanie projektów komunikacyjnych w agencji reklamowej”. Może ona zainteresować osoby, które chcą zdobyć odpowiednie przygotowanie do zaplanowania projektu komunikacyjnego w firmie.
Druga kwalifikacja włączona przez tego samego ministra to „Doradzanie w zakresie zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej”. Skierowana jest do osób zatrudnionych na stanowiskach związanych z doradztwem biznesowym. Pracownicy z taką kwalifikacją będą mogli, przy wykorzystaniu znajomości prawa oraz wymogów formalnych, skutecznie pomóc klientowi dobrać optymalną formę prowadzenia działalności do jego pomysłu biznesowego i zasobów; ponadto wesprą go w trakcie rejestrowania działalności, doradzą w opracowaniu biznesplanu oraz w oszacowaniu przychodów i kosztów; a w przypadku firm już działających – przeprowadzą analizę zasobów oraz otoczenia, zidentyfikują problemy i zarekomendują działania naprawcze, w tym w zakresie procesów przekształceń własnościowych.
Wspomnieć tu należy o jeszcze jednej niedawno włączonej kwalifikacji rynkowej „Pomocnik lakiernika”. Piszemy o niej szerzej w nowym numerze „Kwartalnika ZSK”.
Nawiązując do tematu rozwoju firmy, warto zauważyć, że do ZSK trafiła również kwalifikacja rynkowa dla osób, które chcą budować relacje z klientem w nowoczesnej firmie z użyciem Customer Relationship Management. CRM to zespół działań i instrumentów, które są niezwykle przydatne w zarządzaniu kontaktami z klientem. System CRM jest specyficzną formą komunikacji i pomaga w usystematyzowaniu pracy przedsiębiorstwa. Dzięki znajomości CRM może ono jeszcze lepiej odpowiadać na zapotrzebowanie klientów. To również idealne narzędzie do budowania przez firmy przewagi marketingowej.
Ważną kwalifikacją z rynku zdrowia włączoną do ZSK w drugim kwartale tego roku jest „Organizowanie gospodarki odpadami medycznymi w miejscach ich wytwarzania”. Skierowana jest ona do osób, które są odpowiedzialne za opracowanie procedur postępowania dotyczących odpadów medycznych oraz obiegu ich ewidencji. Do obowiązków pracownika posiadającego taką kwalifikację może należeć również przygotowanie okresowych kontroli wewnętrznych oraz współpraca z organami kontroli zewnętrznej.
Gastronomia na start!
ZSK poszerzył się również o kwalifikacje z branży gastronomicznej, które w szczególności adresowane są do absolwentów szkół o profilach gastronomicznym, hotelarskim oraz turystycznym, ale także do studentów kierunków związanych z turystyką, żywieniem i przetwarzaniem żywności. Uzyskaniem takich kwalifikacji będą mogły być zainteresowane osoby prowadzące działalność gastronomiczną czy turystyczną oraz wszyscy, którzy chcą się przekwalifikować i spróbować swoich sił w gastronomii.
Mowa tu aż o czterech kwalifikacjach rynkowych z tej branży: „Przygotowywanie deserów restauracyjnych”, „Przygotowywanie i wypiekanie pizzy”, „Przygotowywanie i serwowanie sushi i sashimi” oraz „Przygotowywanie potraw grill i barbecue”.
Na koniec wspomnijmy jeszcze o kwalifikacji z obszaru rzemiosła. Ma ona przypisany 5 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji i nosi nazwę „Operator obrabiarek skrawających – dyplom mistrzowski”.
Autor: Tomek Orszulak
Ekspert ds. komunikacji i digital media w Zespole Komunikacji i Promocji IBE. Dziennikarz z 15-letnim doświadczeniem w mediach cyfrowych (Wirtualna Polska, Onet). Prezenter radiowy, publicysta oraz redaktor. Absolwent studiów dziennikarskich oraz kulturoznawstwa.