W lutym 2022 r. odbyła się pilotażowa walidacja dla kwalifikacji „Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka – serowar farmerski”. Wydarzenie zorganizowała i przeprowadziła Fundacja Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NA SERIO, testując scenariusz i narzędzia walidacji stanowiące elementy realizacji zamówienia zleconego przez Instytut Badań Edukacyjnych.
Podczas pilotażu walidacji, osoby uczestniczące w procesie sprawdzania wiedzy i umiejętności serowarskich, rozwiązywały test teoretyczny oraz wykonywały szereg zadań praktycznych w warunkach rzeczywistych w serowarni „Wańczykówka”. Kilkugodzinny proces warzenia goudy zakończył się uformowaniem sera, który – zanim trafi do konsumenta – wymaga dalszej obróbki.
Farmerskie wyrabianie serów – zobacz, jak to wygląda





Wydarzenie odbyło się w ramach realizacji projektu „Wspieranie funkcjonowania i doskonalenie ZSK na rzecz wykorzystania oferowanych w nim rozwiązań do realizacji celów strategii rozwoju kraju”, a obserwowali je eksperci IBE.