Kucharz – jakie powinien posiadać kwalifikacje?

Dobry kucharz jest nie tylko rzemieślnikiem, ale również artystą, który potrafi przygotować wyśmienite dania. Niezależnie od tego, co przyrządza, powinien odznaczać się wyczuciem smaku i znać techniki przygotowywania potraw. To od kucharza zależy renoma restauracji, baru czy firmy cateringowej. Jakie są wymagane kwalifikacje dla kucharza i gdzie można się nauczyć zawodu?

Ścieżka edukacyjna kucharza

Nie ma jednej, właściwej drogi edukacyjnej przyszłego kucharza. Jedną z możliwych jest ukończenie szkoły kierunkowej – zawodowej lub technikum. Uczniowie nabierają tam umiejętności przygotowywania różnych dań, dekorowania oraz odpowiedniego dobierania składników potraw. Nauka w szkole kończy się egzaminem oraz uzyskaniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Inną ścieżką edukacyjną są uczelnie wyższe, które oferują naukę na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna. Wówczas studenci zdobywają nie tylko wiedzę kulinarną, ale również rozszerzają jej zakres o historię, towaroznawstwo czy ogrodnictwo. Jednak ukończenie szkoły kierunkowej czy studiów nie jest obowiązkowe w pracy kucharza. Osoby pasjonujące się gastronomią równie dobrze mogą ukończyć np. liceum ogólnokształcące i samodzielnie uczyć się fachu. Jednak żeby zdobyć kwalifikację kucharza, obowiązkowe są praktyki, które mogą się odbywać w lokalach gastronomicznych czy firmach cateringowych lub co najmniej dwuletnia praca w zawodzie

Kwalifikacje zawodowe kucharza

Kucharz powinien znać różne techniki przygotowywania posiłków, potrafić obsługiwać sprzęt gastronomiczny, umieć ocenić jakość produktów, znać zasady przechowywania żywności oraz przyrządzania dań zimnych i gorących. Ponadto musi umieć dobierać składniki, układać menu oraz znać smaki i składy produktów. Osoba posiadająca kwalifikację kucharza jest również gotowa do organizowania pracy lokalu gastronomicznego i przygotowywania posiłków na podstawie gotowych lub własnych receptur. Oprócz tego musi umieć dobierać zastawę stołową do wydawanych dań oraz stosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych.

Jakich umiejętności oczekują pracodawcy od kucharza?

Równie ważne jak zawodowe  są umiejętności miękkie, takie jak kreatywność, podzielność uwagi, odpowiedzialność, dokładność, dobra pamięć, cierpliwość oraz samodzielność. Kucharze często pracują pod presją czasu, dlatego powinni umieć panować nad wieloma rzeczami naraz. Ważne są pomysłowość, znajomość światowych trendów czy zmysł estetyczny. W pracy kucharza liczą się również łatwość nawiązywania kontaktów, komunikatywność i umiejętność pracy w grupie, ponieważ cały zespół musi się wzajemnie uzupełniać. Kucharz powinien odznaczać się ponadto dobrą kondycją fizyczną i wytrzymałością, szczególnie jeśli musi przygotować posiłki dla dużej liczby gości.

Jak kucharz może rozwijać się w zawodzie?

Tak jak w każdym zawodzie, warto aktualizować wiedzę i doskonalić umiejętności zawodowe poprzez uczestnictwo w dodatkowych szkoleniach podnoszących i poszerzających kwalifikacje zawodowe. Równie dobrym rozwiązaniem jest samodzielne nabywanie wiedzy i doświadczenia. Jednak zawsze warto dbać o to, żeby zdobyć certyfikat potwierdzający nowe kwalifikacje. Takie możliwości daje Zintegrowany System Kwalifikacji. Można tam znaleźć  kwalifikacje w zawodzie kucharza takie jak „Przygotowanie deserów restauracyjnych” oraz „Przygotowanie i wypiekanie pizzy” i dowiedzieć się, co trzeba umieć i wiedzieć, żeby je zdobyć. Umiejętności i wiedza sprawdza uprawniona komisja. Osoba, która wykaże się odpowiednimi umiejętnościami, otrzymuje certyfikat potwierdzający kwalifikacje zawodowe. Certyfikaty potwierdzające konkretne kwalifikacje to cenna informacja dla przyszłego pracodawcy, który może mieć pewność, że ma do czynienia z obiecującym kucharzem.

ZSK x Do Roboty. Jak zostać sushi masterem?

Facebook
Twitter
LinkedIn