Zintegrowany System Kwalifikacji właśnie powiększył o nowe funkcjonujące kwalifikacje rynkowe. Wszystkie dotyczą branży gastronomicznej: „Przygotowanie deserów restauracyjnych”, „Przygotowanie i wypiekanie pizzy”, „Przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi” oraz „Przygotowanie potraw grill i barbecue”.
Kwalifikacje ZSK w tym zakresie skierowane są głównie do branży gastronomicznej, a w szczególności do absolwentów szkół o profilach gastronomicznym, hotelarskim oraz turystycznym, studentów uczelni o profilach związanych z turystyką a także żywieniem i przetwarzaniem żywności.
Kwalifikacje gastronomiczne – zobacz nagranie
Mogą również zainteresować osoby prowadzące działalność gastronomiczną czy turystyczną oraz wszystkich, którzy chcą się przekwalifikować.
ZSK – kolejne funkcjonujące kwalifikacje rynkowe
- Przygotowanie deserów restauracyjnych – link do ZRK
- Przygotowanie i wypiekanie pizzy – link do ZRK
- Przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi – link do ZRK
- Przygotowanie potraw grill i barbecue – link do ZRK
Instytucją certyfikującą w przypadku wszystkich tych kwalifikacji jest Agencja Promocji Pracy i Reklamy „Wschód” – Grzegorz Górnik, natomiast instytucją pełniącą funkcję PZZJ – Wielkopolska Akademia Nauki i Rozwoju.