ZSK robi sushi z Do Roboty. Wszystko, co musicie wiedzieć o tej kwalifikacji

Rolowanie sushi, posługiwanie się pałeczkami oraz wybór odpowiedniej wybór ryby - to powinien znać każdy, kto chce zostać sushi masterem z certyfikatem firmowanym ZSK.

Cała Polska je sushi – to już nie fanaberia, tylko #potwierdzoneinfo. Maki, nigri, wasabi , imbir i sos sojowy podbijają podniebienia wszystkich w kraju. Jak wiadomo, sztuka zwijania rolek nie jest prosta, ale można jej się nauczyć. A warto, bo w naszym kraju pilnie potrzebujemy sushi masterów.

Lokale gastronomiczne, hotele i restauracje w Polsce i całej UE poszukują osób, znających się na „rolowaniu”, najlepiej z dyplomem ukończenia kursu kucharskiego. Ale żeby nauczyć się fachu nie trzeba kończyć żadnych szkół. Mało tego, aby przygotowywać sushi, można nauczyć się „zwijania rolek” z… YouTube’a. Ale nie ma co ukrywać, sushi bar nie przyjmie nikogo bez przygotowania. I tutaj na pomoc nadciągają certyfikaty firmowane przez Zintegrowany System Kwalifikacji. Co to jest? Projekt finansowany z UE, w którym  najważniejsze jest to, co potrafimy, jakie mamy umiejętności i kompetencje, a nie to, gdzie się tego wszystkiego nauczyliśmy.

Sushi master – jak nim zostać? Zobacz nagranie Do Roboty

Ale przejdźmy do rzeczy. Co trzeba zrobić, aby pracować w sushi barze? Ile taka osoba zarabia? I najważniejsze: jak zdobyć później certyfikat? O tym dowiecie się z nagrania na kanale Do Roboty.

Certyfikat z przygotowywania sushi 

No dobrze, ale co z tym sushi? W ZSK jest kwalifikacja „Przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi”. Skierowana jest do osób, które chcą pracować w restauracji, karczmie, hotelu, albo wręcz otworzyć własne miejsce.  Co trzeba jednak wiedzieć, aby zacząć? Pełne info możecie znaleźć tutaj, ale od razu wyjaśniamy, że coś tam umieć trzeba. Na przykład, czym są topingi, jaka jest różnica między anago a hirame, albo jak się zaprawia shari. Wiadomo, że trzeba też biegle posługiwać się pałeczkami, umieć zwijać oraz wie, jaką rybę wybrać do sushi i sashimi.

Co najważniejsze, w ZSK znajdziesz nie tylko możliwość zdobycia certyfikatu sushi mastera. Są również inne kwalifikacje gastronomiczne:

Wystarczy odnaleźć taką, która nas interesuje, podejść do egzaminu i cieszyć się ze zdobytego certyfikatu. I tak, nie potrzeba do tego specjalistycznej szkoły, ani żadnego kursu. Bo nieważne, gdzie się tego nauczyłeś, ważne, że umiesz!

 

 

 

 

 

 

Podobne wpisy:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Close Menu
X
Skip to content