Jeśli wiesz co to espresso, doppio i lungo, a caffe americano nie jest dla Ciebie problemem, to dobrze trafiłeś. Do ZSK trafiła kwalifikacja barista, która skierowana jest do osób, którzy potrafią przygotować cappuccino, caffe latte oraz espresso con panna. Ważna jest również obsługa sprzętu, czyli ekspresu ciśnieniowego, kolbowego, frenchpressa, drippera czy kafetierki. No i wiadomo – taka osoba musi znać się na ziarnach, ich odmianach oraz przygotowywać kawę zgodnie z prośbą klienta.
Kwalifikacja, w skrócie barista, nazywa się Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych. Jest skierowana do osób, które samodzielnie przygotowują oraz podają kawę i napoje kawowe. Bazują na tym na gotowych recepturach, ale potrafią także stworzyć własne kompozycje. Barista musi znać się na rodzajach ziarna, kawy oraz różnych metodach ich przygotowywania. Posługuje się przy tym specjalistycznym sprzętem oraz umie podać serwis kawowy.
Już niedługo, kiedy kwalifikacja otrzyma Instytucję certyfikującą oraz PZZJ, każdy będzie mógł potwierdzić swoje kompetencje w tym zakresie oraz uzyskać certyfikat rozpoznawany w całej UE. Będzie on informacją dla pracodawcy o posiadanych umiejętnościach, wiedzy i kompetencjach, potrzebnych do wykonywania zawodu. A stąd już tylko krok do wymarzonej pracy.