Dzięki ZSK to możliwe, ponieważ w każdej chwili można przekuć swoje umiejętności na wiarygodny certyfikat potwierdzający dane kwalifikacje. I, co najważniejsze, wiedza i umiejętności niezbędne do uzyskania którejś z kwalifikacji, nie muszą zostać zdobyte w trakcie kształcenia formalnego. Możemy uczyć się jak chcemy, kiedy chcemy i przy każdej nadarzającej się okazji. Dlatego warto zajrzeć do Zintegrowanego Rejestru Kwalifikacji i osobiście przekonać się, jak wiele z umiejętności, które nabyliśmy w trakcie życia – w pracy, podczas zajęć domowych, gdy uprawiamy ulubione hobby itp. – może pozwolić nam uzyskać certyfikat otwierający przed nami zupełnie nowe perspektywy zawodowe.
Zdobywanie kwalifikacji
Na przykład – czy nie chcielibyście zająć się przygotowaniem deserów restauracyjnych?
Jeśli posiadacie wymagane umiejętności i odpowiednią wiedzę, to bardzo proste:
- w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji wyszukujecie interesująca Was kwalifikację;
- sprawdzacie, co trzeba zrobić, aby przejść walidację (sprawdzian umiejętności);
- zgłaszacie się do odpowiedniej Instytucji Certyfikującej, wskazanej w opisie kwalifikacji;
- przechodzicie walidację;
- odbieracie certyfikat potwierdzający Wasze kwalifikacje.
Gratulacje! Nowe możliwości zawodowe otwierają się przed Wami.
Chciałbyś pracować w gastronomii, ale wolałbyś robić coś innego? Sprawdź te kwalifikacje:
- przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia
- przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi
- przygotowanie potraw grill i barbecue
- przygotowanie i wypiekanie pizzy