Nowa kwalifikacja – dobieranie i podawanie wina

stół, przy którym dwie osoby jedzą steki; z lewej strony kieliszek czerwonego wina
W Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji pojawiła się właśnie nowa kwalifikacja: "Dobieranie i podawanie wina".

Dobór wina do posiłku to sztuka. Trzeba znać nie tylko klasyczne zasady, ale również i nowe trendy w tej dziedzinie. Należy wiedzieć, które wino będzie najlepiej pasować do danej potrawy – tak aby tworzyło z nią harmonijny duet i pozwalało w pełni cieszyć się chwilą oraz to… do czego wina nie podaje się nigdy. Z kolei podawania wina, to nie tylko znajomość temperatur serwowania poszczególnych odmian tego trunku. To również wiedza na temat tego, które wina lepiej zaserwować najpierw, które później, a które zupełnie nie będą do siebie pasować.

Osoba posiadająca kwalifikację “Dobieranie i podawanie wina” jest przygotowana do samodzielnej pracy w zakresie dobierania i podawania wina w obiektach gastronomiczno-turystycznych oferujących wino. Posługuje się wiedzą z zakresu produkcji i rodzajów wina. Układa kartę win. Współpracuje z menedżerem lokalu w zakresie dostaw win i zarządzania magazynem. Dba o prawidłowy odbiór, sprawdzenie dostawy i przechowanie wina. Przygotowuje wino do serwisu stosując zasady podawania wina i typ degustacji. Doradza gościom wybór wina i serwuje je zgodnie z zasadami obsługi. W trakcie relacji z gościem wykorzystuje swoją wiedzę i umiejętności z zakresu winiarstwa oraz stosuje zasady savoir-vivre. Osoba posiadająca niniejszą kwalifikację może znaleźć zatrudnienie w zakładach gastronomicznych serwujących wino, hotelach, winnicach, biurach podróży jako przewodnik po winnicach, u importerów win oraz prowadzić własną działalność gospodarczą po spełnieniu określonych wymogów.

Kwalifikacją mogą być zainteresowani zwłaszcza:

  • kelnerzy, kucharze, barmani i bariści;
  • managerowie zakładów gastronomicznych i lokali rozrywkowych;
  • uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych, hotelarskich, turystycznych;
  • winiarze;
  • handlowcy w branży winiarskiej;
  • team managerowie zakładów gastronomicznych;
  • przewodnicy turystyczni w czasie degustacji terenowych;
  • pasjonaci wina i inne osoby zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji;
  • właściciele i managerowie hoteli i obiektów hotelarskich.

Już niedługo, kiedy kwalifikacja otrzyma Instytucję Certyfikującą (IC) oraz Podmiot Zewnętrznego Zapewniania Jakości (PZZJ), każdy będzie mógł potwierdzić swoje kompetencje w tym zakresie oraz uzyskać certyfikat rozpoznawany w całej UE. Będzie on informacją dla pracodawcy o posiadanych umiejętnościach, wiedzy i kompetencjach, potrzebnych do wykonywania zawodu. Więcej informacji o kwalifikacji “Dobieranie i podawanie wina” można znaleźć na stronie Zintegrowanego Rejestru Kwalifikacji.

Mapa kwalifikacji ZSK. Wybierz branżę i zdobądź certyfikat

#FunduszeEU

Facebook
Twitter
LinkedIn